Лустрация за крадците и край на политическите чадъри. Това обяви премиерът

...
Лустрация за крадците и край на политическите чадъри. Това обяви премиерът
Коментари Харесай

Чадърите свършиха. Дал съм пълна свобода на Бойко Рашков

Лустрация за крадците и завършек на политическите чадъри. Това разгласи министър председателят Кирил Петков нощес в " Панорама " на Българска национална телевизия.

" Моята фантазия е да имаме правораздаване, което да покаже, че в България няма безнаказано нарушение на закона. Не е моята роля да стържа никой, нашата роля е да сложим хора в прокуратурата и КПКОНПИ, които да нямат никакви спирачки да ревизират всеки апаш в България, който е бил в предишното или в този момент ", изясни той.

" За мен е значима лустрация на крадците и това би трябвало да стане институционално. Не може да стане през институции, на които това не им е работата ", уточни Петков.

Той разгласи, че е дал на Бойко Рашков цялостна " независимост сега за всяко едно следствие, което той може да направи ". И бе безапелационен, че не би го жертвал поради конституционно болшинство за провеждането на правосъдната промяна.

" Чадърите свършиха. По никакъв метод никой не може да се усеща предпазен, без значение дали е в ръководещата коалиция, дали е министър. Всички под един критерий ", съобщи още Кирил Петков.

Петков приема решението на прокуратурата да приключи следствието за двойното му поданство като преценка, че това, което е направил, не е закононарушение.

Оставката на основния прокурор значително зависи от състава на Висшия правосъден съвет, разясни той. Вторият приоритет са промени в КПКОНПИ.

" Дори да успеем да кажем на господин Гешев да си даде оставката, както всички ние го призоваваме, в случай че Висш съдебен съвет не се е сменил и няма други равнища на препоръка кой да бъде идващият основен прокурор, ние сме заменили един човек с различен. Надявам се, че ще успеем да създадем опцията КПКОНПИ в действителност да проверява всевъзможни закононарушения, свързани с корупцията, което да даде още една опция за реализиране на тези цели, които сме си сложили ", съобщи той.

Петков призна, че правителството има извънредно доста проблеми във всички браншове, само че бонус е това, че има приемственост от служебния кабинет към новия.

" Предишният министър-председател (Стефан Янев) също е в новото държавно управление и това даде опция в първите дни да имам човек, който да мога да попитам. Миналия път, когато бях просто в ролята на министър, нямах тази последователност, тъй като не се видяхме с предишния министър. Предадоха ми кабинета и ми споделиха да се оправям ", добави Петков.

Петков изрично отхвърли президентът Румен Радев да има своя квота в Народното събрание и държавното управление. Радев не е имал искания да бъдат назначени избрани хора, заявява министър председателят.

" Не се усещам виновен пред президента. Още като министър, когато бях в неговия длъжностен кабинет, аз нееднократно се похвалих, че в никакъв случай не получих позвъняване от него, даже когато бях назначен. От тази позиция аз доста почитам президента Радев за метода, по който сме работили, само че той по никакъв метод нито е претендирал, нито сме комуникирали за някакви фрагменти, хора ", съобщи Кирил Петков.

Според него до момента в обединението няма пробойни и търкания покрай въвеждането на мораториум върху цените на тока, водата и парното, както се пробват да внушат някои, а казусът е в в началото сбърканата дата на оповестяването му.

" Нашата коалиция има опитни хора в Народното събрание, има и по-неопитни, само че всичките са с вярната мотивация да са там. Да, може още една-две седмици да могат да минават такива игрички и измами, само че тези хора са умни и ще се научат. Оттук нататък с тази вярна мотивация аз имам вяра, че обединението ще взима верните решения ", уточни Кирил Петков.

На въпрос дали ще употребява доверието, обещано му в задатък, за непопулярни ограничения той уточни, че надали е министър-председателят, който се употребява от този
бонус, изключително с решенията си за имунизацията против COVID-19. Но задачата му е да покаже водачество. Той съобщи, че известна или не, мярката за документи за Министерски съвет е значима, с цел да се покаже тъждество.

" Преди 2 година, когато имунизацията се появи, се водеше рискова. Но през днешния ден имаме над 8 милиарда ваксини. Имаме над 3,5 милиарда хора с ваксина, това демонстрира плюс за имунизацията. Не може ние да сме зад Таджикистан и Руанда по този индикатор. Този проблем би трябвало да го приключим, само че това няма да стане с пропаганда, а с разяснителна акция. Много от лекарите в този момент ги е боязън да посъветват своите пациенти. Сега ще извадим най-хубавите експерти, които да обяснят. Искам да влезем в друго равнище на ваксинираност ", сподели Петков.

От думите му се разбра, че детската му фантазия не е да е министър председател, " а да създадем смяна в тази страна ".

" Когато сме част от европейския пазар и имаме най-хубавите почви, климат, имаме олимпийци, отговорът би трябвало да е висок напредък. А в този момент резултатът е най-бедната страна в Европа. Все едно целият си капацитет да изхвърлим в кошчето ", уточни министър-председателят.

На въпрос какво е държавното управление - ляво, дясно, демократично и прочие, Кирил Петков отговори, че то е  " практичното държавно управление ".

" Идеологията е някакъв метод за отбягване от мисълта. Радвам се, че в обединението има хора от целия набор. Идеологията остава на назад във времето. За някои неща аз имам вяра, че би трябвало да сме десни. Вярвам, че икономическият напредък идва от частния бранш, свободният бизнес може да основава добавена стойност, държавното управление не може да основава добавена стойност. Но е значим и общественият бранш. Мечтата ми е България да бъде мястото в Европа с най-хубавото качество на живот ", уточни още Кирил Петков.   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР